Încălzirea globală - cauze și soluții

Încălzirea globală - cauze și soluții

Încălzirea globală este un subiect arhidiscutat în ziua de azi, deoarece reprezintă o problemă foarte serioasă de care fiecare persoană ar trebui să fie conștientă. În acest articol vom afla mai multe informații despre efecte, cauze și soluții pentru a stopa acest proces.

Simplu spus, încălzirea globală se produce din cauza creșterii temperaturilor medii ale aerului din apropierea suprafeței Pământului. Acest lucru a devenit tot mai grav în ultimele două secole. Omul este cauza principală a acestui fenomen care face rău planetei noastre. 

Unii specialiști afirmă faptul că încălzirea globală ar fi început odată cu Revoluția Industrială. Putem privi unele observații din secolul XX care arată cum s-a schimbat temperatura drastic. Acestea arată schimbarea diferitelor fenomene meteorologice, cum ar fi furtuniile și precipitațiile. 
 

Încălzirea globală și schimbările climatice

Este important să înțelegem faptul că există totuși o diferență între acești doi termeni. Schimbările climatice cuprind mai multe lucruri decât încălzirea globală, acesta din urmă făcând parte din schimbările climatice. Ele înseamnă schimbarea populațiilor și habitatelor sălbatice, fenomenele meteorologice extreme, creșterea mărilor etc. Toate aceste schimbări apar pe măsură ce oamenii continuă să adauge gaze cu efect de seră care captează căldura în atmosferă.
 

Efectul de seră

Încălzirea globală se întâmplă atunci când anumiți poluanți se colectează în atmosferă și absorb lumina soarelui și radiațiile solare, care ricoșează pe suprafața Pământului. Neputând să fie eliberați în spațiu, poluanții captează căldura, făcând planeta foarte caldă. 

Poluanții sunt dioxidul de carbon, metanul, protoxidul de azot, gazele fluorurate sintetice etc., și sunt cunoscuți sub numele de gaze cu efect de seră, iar impactul lor se numește efect de seră.
 

Principalele efecte cauzate de încălzirea globală

  • Topirea zăpezii mai devreme decât este normal, ceea ce provoacă dispariția ghețarilor.

  • Pereclitarea agriculturii și pescuitului, confrândându-ne cu valurile de căldura apăsătoare sau cu inundații.

  • Apariția inundațiilor datorate creșterii nivelului mărilor și oceanelor.

  • Dispariția unor specii de plante și animale.

  • Apariția mai frecventă a alergiilor, astmului și focarele de boli infecțioase - datorate nivelului ridicat de poluare a aerului.

 

Ce putem face fiecare dintre noi pentru a salva Planeta de la Încălzirea Globală?

  • Folosește mijloacele de transport în comun - astfel minimalizăm poluarea cu gaze nocive.

  • Reciclează. Chiar dacă o facem strict în casele noastre, dacă reciclăm jumătate din deșeurile menajere, putem economisi în jur de  2.400 de  kilograme de dioxid de carbon anual.

  • Folosește resursele când ai nevoie, și economisește când nu e neapărat nevoie să le folosești. Aici ne referim la apă, curent, gaz.

  • Cumpără-ți o mașină electrică sau hybrid. Atunci când te gândești să îți cumperi o mașină, gândește-te și la cât vei polua cu ea. Mașina hibrid reduce semnificativ cantitatea de gaze cu efect de seră.

  • Plantează un copaci, nu tăia copaci.

 

De-a lungul anilor am învățat să ne “alimentăm” viața modernă în timp ce încet-încet am îmbolnăvit planeta. Haide ca împreună să schimbăm aceste obiceiuri cu unele mai sănătoase.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!